Kedves Vásárlóink!

Betegség miatt üzletünk zárva tart, a személyes átvétel szünetel. A változás a Pick Pack Pont-ra kért és a Postai úton történő megrendeléseket nem érinti, azokat továbbra is zavartalanul küldjük.

A kellemetlenségért elnézésüket kérjük.

Kreatív Központ

Hímes tojás újratöltve

Beküldte: Lusti
2012-es Húsvéti pályázat - 3. díj
2012-es Húsvéti pályázat - 3. díj

Ötletemet azoknak ajánlom, akik szeretnék a hagyományainkat tovább örökíteni, de hajlandóak korunkhoz is igazítani.

A családban már nagyok a gyerekek, nem értékelik a festett tojásokat, porfogó kütyüknek tartják… bevallom én is unom.

Az ötletem onnan indult, hogy szegény locsolkodók össze-vissza esznek, mert mindenütt kínálják őket, és „jómodorból” kénytelenek elfogadni valamit…

Nálam nem lesz muszáj… haza is vihetik!

A locsolkodást megelőző nap javaslom elkészíteni. Úgy jó, ha egy éjszakát hűtőben áll és összeérnek az ízek.

Hozzávalók

 • libatojás méretű csokitojások (6 db)
 • Tiramisu készítéshez: 1 cs. Tiramisu krémpor, 2 dl tej, 1,5 dl feketekávé, rumaroma vagy Amaretto likőr, 12 db babapiskóta, kakaópor, fehér csokoládé, sütőpapír, mécsestartó vagy pohár
 • a kosárka készítéshez: 3 db A/4-es méretű famentes rajzlap vagy színes karton, olló, lyukasztó, tűzőgép, ragasztó

Elkészítés

 1. Lefőzök egy 4 személyes erős presszókávét, beleöntök 1 teáskanál rumaromát vagy egy evőkanál Amaretto likőrt és hűlni hagyom.
 2. A csokitojásokról az alufóliát félig lebontom, és a tetejüket óvatosan levágom. Nem baj, ha kicsit törik, mert utána még kézzel, vagy ollóval szabályos-szabálytalan törésekkel mintázom, hogy úgy nézzen ki, mint egy feltört tojáshéj.
 3. A babapiskótákat egy tányérba apróbb darabokra tördelem és meglocsolom a kihűlt kávéval, de csak annyira, hogy félig itatódjanak át a piskóta darabok, ne ázzanak teljesen el.
 4. A tojásokat egy pohárba vagy mécsestartóba állítom, így könnyen tudok velük dolgozni, ide-oda rakosgatni őket, nem gurulnak el.
 5. A leírás szerint elkészítem a Tiramisu krémport (semmi extra: 2 dl tejjel habosra keverem).
 6. Egy teáskanál segítségével rétegezve betöltöm a tojásokat: 1 réteg piskóta, egy réteg krém, 1 réteg piskóta …stb. Egy kicsit szöszölős, de megéri. A tetejére krém kerüljön. (kb. 2-3 réteg piskóta fér a tojásba – attól függ, mennyire lett letördelve a teteje).
 7. Egy teaszűrő segítségével megszórom a tetejüket sima kakaóporral. Előtte egy darab papírból kis szoknyát csinálok (ld.kép), hogy a kakaó a tojásokba menjen és ne a felszínükre meg szanaszét. Lebontom a maradék fóliát és hűtőbe rakom néhány órára a tojásokat.
 8. Gőz felett felolvasztok egy tábla fehér csokoládét, 1 evőkanál étolajjal simára keverem, és ha langyosra hűlt, papírtölcsérbe töltöm. (A mézeskalács díszítéskor szokásos tölcsér).
 9. Mintákat rajzolok a tojásra és a locsolkodásig hűtőben tartom őket.

Elkészítés (kosárka)

 1. Egy A/4-es méretű famentes rajzlapra egy csészealj segítségével két kört rajzolok.
 2. Körbevágom őket és a közepükből egy kisebb kört is kivágok – egy papírgyűrűt kapok.
 3. A szélét formalyukasztóval körbelyuggatom, és ollóval körbecakkozom (ld.kép) – így olyan lesz, mint egy csipkeszélű terítő.
 4. A gyűrűt sugár irányban egy helyen szétvágom, és spirál alakban összetekerem, hogy a két vége egymással szembe kerüljön, és itt tűzőgéppel összetűzöm (tulajdonképpen dupla falú, alján lyukas  kosarat kapok).
 5. A külső réteg cakkozását kihajtogatom, és ha még van türelmem, a kosárka szélét a lyukasztóból kiesett, pici virágokkal körberagasztom (de ízlés szerint bárhogyan díszíthető). A kosár füle két keskeny papírcsík lesz, ezt a két réteg közé ragasztom, tetejét félig bevágva majd behajtva masnit formázok.
 6. Ha elvitelre szánom, az egészet egy celofánzacskóba teszem.

Elkészítés (papírtölcsér)

 1. 20 x 20 cm-es sütőpapírt vágok. Az egyik átlója mentén félbe hajtom (háromszög alakra), majd az egyik hegyesszögű csücskét a derékszögű csücskéhez hajtva tölcsért formázok belőle, a másik csücsköt pedig ezen körbehajtom.
 2. A hegyén pici lyukat vágok, attól függően, milyen vastag vonalakkal szeretnék díszíteni.

Tipp

 • A hozzávalókban azért van 6 db tojás, mert egy adag Tiramisu krémpor ennyihez elegendő. Természetesen lehet csinálni 1 tojást is, akkor a bekevert, fel nem használt krémet és a többit egy tálba rétegezem és egyúttal lesz egy tál desszertem is.
 • A kávét lehet nesskávéból, illetve koffeinmentes kávéból is készíteni.
 • Azért kell betenni a díszítés előtt a tojásokat hűtőbe, hogy hidegek legyenek és díszítéskor a fehér csoki gyorsan rádermedjen, ne olvassza meg a tojás felszínét.
 • A kosárka egyszerűbb változatban is elkészíthető: ekkor a famentes rajzlapnál vastagabb, keményebb kartont kell használni, így elég egy kosárkához egy félkörnyi papírgyűrű. Ennek a szélét cikk-cakk ollóval körbevágva, és a két szélét összetűzve kész is a kosárka.

Az ötletet Lusti nevű felhasználónk küldte be.

Tetszett az ötlet? Nézz körül webáruházunkban, és rendeld meg a hozzávalókat otthonról, kényelmesen, akár 0 Ft szállitási díjjal!

Képek

Kattints a képekre a nagyobb mérethez!
Húsvéti pályázat - Hímes tojás újratöltve - Hozzávalók
Húsvéti pályázat - Hímes tojás újratöltve - Szoknya
Húsvéti pályázat - Hímes tojás újratöltve - Kész

Hozzászólások

Kedves Lusti!
Köszönöm a gratulációt és csak viszonozni tudom. Nagyon ötletes és gusztusos a tojásod. Eszembe jutott, vajon az idén sikerült-e elkészítened a zsákmasnis nyulakat?
Üdv. dbarba

Nem... még sajnos nem jött el az a "jövőre"... Smile
De benne van az ötletdobozomban (értsd:vágyaim rengetegében)
Magamnak szeretném elkészíteni és - nem tudom, te hogy vagy vele, nekem mindig magamra jut a legkevesebb időm.. Sad Szinte mindig, mindent elajándékozok... vagy ajándékba készítek... itthon szinte semmi sincs az "alkotásaimból"... ill. fotó formátumban vannak meg... az is valami Smile

Tavaly eltettem a lerobbant katicás, jutazsák tesco-bevásárlós szatyromat, hogy az épen maradt része újrahasznosítva pont jó lesz a nyuszinak... Aztán jött a Karácsony, a lányom az adventi koszorúhoz elhasznált belőle, és jött a Húsvét, és kellett még 8 villanykörte nyuszinak kalap, úgyhogy eddig tartott a jó kis zsákdarab...
És így maradt a ny(Gy)uszi a vágyaim között... egyelőre...
Viszont a szalvétanyuszit már a hétvégén kipróbáljuk, épp ma reggel beszéltük róla a lányommal! Smile

Köszönöm gratulációt, hamar eltűnt a pocakok mélyén... Smile

Kedves Lusti!
A kétféle szalvétahajtogatás nem ugyanaz, de úgy gondolom, erre is rácsattintható a csipesz. Én úgy vagyok a munkáimmal, hogy először - mintapéldányként- gyártom magamnak, majd sorozatgyártásban folytatódik a munka -ilyenkor éjfélekig-, hogy a mindig sürgető ajándékozási határidőre kész legyenek a "klónok".
Az az izzós nyuszid fantasztikus! Ő az én vágyaimba fúrta be magát!!! Remélem eljutok majd én is oda, hogy elkészítem!
Üdv. dbarba

A körtenyuszi eredetijét a barátnőm találta évekkel ezelőtt a neten - akkor készítettem a férjemnek egyet... és azóta már rengeteget.... de próbáld ki pici körtéből is - normál vastagságú a foglalat, de a körte része csak kb.tojásnyi nagyságú.... Kölyöknyuszi Smile Szenzációsan édes!
Van egy téli/karácsonyi változata is - villanykörte hóember. Az elmúlt karácsonyi pályázatra szerettem volna beküldeni, csináltam ui.egy egész hadsereget belőle, de véletlenül az összes fotót kitöröltem a gépből Sad
Így pályázat nem lett belőle, de örültek a kollégák a seregnyi hóembernek. Természetesen abból is a "kölyökhóember" volt a nyerő.
(ne vegye el a kedved, de elég szöszölős.... egyszerűnek látszik, de időigényes)