Végkiárusítás!
Webshopunk 2024 március 31-én végleg bezár, ezért termékeinket most 50%-os kedvezménnyel vásárolhatod meg, a készlet erejéig.
Használd a VEGKIARUSITAS kuponkódot a vásárlás végén a kedvezmény aktiválásához!
Kreatív Központ
Mézeskalács házikó marcipán figurákkal
Hozzávalók
- 76 dkg liszt
- 34 dkg cukor
- 1,5 evőkanál Mézeskalács fűszerkeverék
- 2 teáskanál szódabikarbóna
- 5 dkg margarin (nem vaj, mert nem puhul meg)
- 4 egész tojás
- 4 evőkanál méz
- fél citrom reszelt héja
- 1 db felvert tojás, a formák lekenéséhez (szép fényt ad a kisült tésztának)
Elkészítés
A hozzávalókból mézes tésztát gyúrunk, néhány órát hűtőben pihentetjük. Ebből a mennyiségből 1 házikó és 1 tepsire való mézeskalács jön ki. Rajzlapból, vagy vékony kartonból kivágjuk a formákat.
- 1 db 20-25 cm-es alaplap, erre építjük a házikót
- 1 db 20x12 cm-es lap, ez lesz a házikó alja
- 2 db 20x7 cm-es egyik oldalán háromszögben végződő lap, melynek magassága középen 16 cm, ez lesz a házikó eleje és háta
- 2 db 12x7 cm-es lap, ezek lesznek a házikó oldalai
- 2 db 15x12 cm-es lap a tetőknek (ez lehet hosszabb)
Tetszés szerint ajtókat, ablakokat vágunk rájuk, ablakokat apró virágos szaggatóval készítettem.
A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk 2-3 mm vastagra, ráfektetjük a kartonmintákat és éles késsel kivágjuk. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 12 perc alatt aranybarnára sütjük. Egy napot pihentettem a darabokat, mert eléggé puhák lettek, de kevesebb szódabikarbóna hozzáadásával ez szerintem lerövidíthető.
Az összeillesztéshez 30 dkg cukrot karamellizáltam. Az alaplapra ráragasztottam a házikó alját, majd az oldalait és a tetejét is. Előfordul, hogy a tészta sütés közben vetemedik, ilyenkor pontosan méretre faragható, nem törik.
A díszítés
- 4 db tojásfehérjét (önmagában kb. 20 percig verjük, majd utána adjuk hozzá a porcukrot)
- kb. 60 dkg porcukor
- néhány csepp citromlé
- 1 nagy csomag Smarties cukorka
- 1 csomag drOetker színes szóró cukor
- 1 csomag drOetker ezüst gyöngy
- néhány szem zselés cukor és gumicukor ablak és ajtókeretnek, a házikó elé kövecskéknek
- 250 g fehér marcipán
- zöld, sárga, piros ételfesték (folyadék állagú)
- 1 csomag Cadburry csokoládéval bevont kekszrudak
- 1 kanálnyi darált dió az útacskának
A tojásfehérjés, sűrűn folyó masszát habzsákba, vagy tortadíszítő fecskendőbe tesszük és a díszítést a tetőnél kezdjük, a habrózsákba nyomjuk bele a cukorkákat, mielőtt megszáradna, szórjuk meg a színes szóró cukorral. A házikó oldalához a csokirudakat szintén tojásfehérjés krémmel rögzítjük, majd keretezzük az ajtókat és ablakokat, krémmel és zselés cukorral. Végül a maradék krémmel, egyenetlenül bekenjük az alaplapot és a házikón az illesztéseket elfedjük.
A marcipánt előző este megszínezzük (célszerű kesztyűben dolgozni, mert nagyon fog). A fenyőhöz apró 3-4 cm-es kúpokat készítünk és kisollóval belecsípkedünk és kifelé kanyarítjuk az ágak végét, ezüst gyönggyel dekoráljuk. A hóemberhez és a mikuláshoz apró 1,5 – 2 cm-es átmérőjű golyókat használtam, felforralt, majd lehűtött vízzel ragasztottam össze őket. A szemek szórócukorból készültek, a szakállat pedig fokhagymapréssel alakítottam ki. A mikulást egy fogpiszkálóval is megerősítettem és ezzel rögzítettem az alapba. A hóembert a 7 éves kislányom készítette.
Ezúton szeretnék békés, boldog Karácsonyt kívánni!
Üdvözlettel : Némethné Szabó Veronika
Az ötletet Kiset nevű felhasználónk küldte be.
- 2566 olvasás